Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Anyának tanulni

Regős Judit - Nem születtél anyának

2016. január 29. - Lőcsei Balássy Emőke

2851503_5.jpg    „Nem születtél anyának” Regős Judit első könyvének címe. Judit a Szülők Háza program megalkotója, szociálpolitikus, családi tanácsadó és négy gyermek édesanyja. Könyvében kendőzetlenül ír több évtizedes munkájának tapasztalatairól.

   Elmondása szerint a könyv címe nem más, mint egy feloldozás. Bár biológiai értelemben minden nő egyben anyának is születik, Judit úgy gondolja, hogy az anyává válás és a családdá válás is egy folyamat, vagyis pusztán a házasságkötés, majd a gyerek érkezése révén nem születik meg a család, nem fogja mindenki rögtön tudni, hogy hogyan is kellene eleget tenni az új szerepeknek. Könyve tehát nem csak a nőknek szól, hanem a leendő vagy már gyakorló apukáknak, nagymamáknak, nagynéniknek (és még sorolhatnánk) is, vagyis minden családtagnak. Ez nem egy recepteskönyv, nem jól bevált praktikákat fogalmaz meg a szerzőnő, hanem a családdá válás útján törvényszerűen bekövetkező veszélyekre hívja fel a figyelmet. Tabuk nélkül ír például a gyermekvállalás előtt álló nők aggodalmairól, a szexualitásról, a váláshoz vezető útról, és a gyerek elvesztésével járó nehézségekről.

   A könyvbemutató családias hangulatban zajlott, a szerzőnő beszélgetőtársa Nagy Anna újságíró volt, akinek zavarbaejtő kérdései hűen mintázták a könyv szókimondó stílusát is. Számomra a legmegnyerőbb az volt, hogy Judit válaszai, és személyes törtenete révén hitelességről tett tanúbizonyságot. Azt az érzést keltette, hogy nem azért írta ezeket a sorokat, mert jól hangzanak, hanem, mert valóban így is gondolja, és eszerint éli életét. Őszintén beszélt arról, hogy ez nem egy könnyű út, de minden nehézségével együtt érdemes energiát fektetni a családdá válásba, hiszen az legalább annyi boldog pillanatot is adományoz nekünk. A fentebb említett témakörök átbeszélésével zajlott az esemény, mely dialógusoknak Borbás Erika színésznő által felolvasott részletek adtak keretet. A könyv nemcsak nőknek szól, így a bemutatón egy gyakorló apuka is szerepet kapott, aki nem volt más, mint a könyvben is megszólaló Kemény Dénes. Három fiúgyermek apjaként, és korábban a vízilabda válogatott edzőjeként számos tapasztalattal rendelkezik a családdá, csapattá formálódás kihívásairól. Történeteit humorral fűszerezve tárta a résztvevők elé. Számomra - nőként - ugyanakkor az volt a leginkább szívet melengető, ahogyan arról az élményéről vallott, amit a fogantatástól a szülésig vezető úton megélt. Szeretettel mesélt arról, hogy miként változott a nő mind fizikai, mind érzelmi síkon, és ez hogyan hatott rá. Mindannyian tudjuk, még ha nem is tapasztaltuk, hogy áldott állapotban lenni nem mindig örömteli, éppen ezért is volt megható, ahogy Dénes ennek az állapotnak a szépségét hangsúlyozta.

   Ha néhány szóban kellene megfogalmaznom, hogy mit hoztam el magammal a bemutatóról, mit tanultam a könyvrészletekből, a személyes történetekből, azt mondanám, hogy: odafigyelés, megértés, elfogadás és szeretet. Ahogy a családdá válás sem olyan, mint az instant kávé (lásd: Instant család...?), úgy az ehhez sem elegendő egy pohár forró víz. Nem könnyű mindig odafigyelni, megérteni, elfogadni és szeretni a másikat, de ez fordítva is igaz. Velünk sem mindig egyszerű együtt élni. Ez a könyv mankóként szolgálhat az együttélés rögös útján, éppen ezért kivétel nélkül ajánlom mindenkinek.

 

 Regős Judit: Nem születtél anyának

Kiadó: Tea Kiadó, 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr438330138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása