Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Színházak éjszakája

Sajtótájékoztató

2016. szeptember 02. - Piros Csilla

   A szeptember minden színházimádó számára fontos, mert egy kis nyári kihagyás után – igaz, ez mostanában a sok szabadtéri előadásnak köszönhetően nem feltétlenül van így - újra számos jó előadással kecsegtetnek a színházak. Ezt hivatott megünnepelni immár ötödik éve a Színházak éjszakája c. rendezvénysorozat, amelyhez évről-évre újabb színházak csatlakoznak.

   Az esemény sajtótájékoztatójának a József Attila Színház adott otthont, ahol a programban résztvevő színházak igazgatói, képviselői és színészei is jelen voltak.

1_szinhaz.jpg

   Elsőként Komáromi György, a Színházak éjszakájának projektvezetője köszöntötte a jelenlévőket, megemlítve pár sorban, hogy hogyan is alakult ki ez a hagyomány, pesti színházigazgatók kezdeményezésére a fővárosi önkormányzatok támogatásával. Az első évben még Színházbolondok éjszakája volt a címe, és márciusban volt. Kezdetben tizenhárom fővárosi színház vett részt benne, ma már harminc színházra bővült, és idén több vidéki színház is jelezte csatlakozási szándékát.

   Ebben az évben az esélyegyenlőségre fektetnek nagy hangsúlyt, ezért mindent megtesznek, hogy az eseményeket mind a látássérültek, mind a mozgáskorlátozottak és a hallássérültek is akadálymentesen látogathassák. Ezt a részét pedig az NKA finanszírozza.

   A tavalyi látogatottsággal is meg voltak elégedve, de természetesen bíznak benne, hogy idén még több karszalag talál gazdára. Majd átadta a szót Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszonynak, aki Budapest Fővárost képviselte. A képviselőnő kifejezte örömét, hogy most már ötödik éve sikerül megrendezni a Színházak éjszakáját, ami igazából egy fesztiválnak is felfogható, annak ellenére, hogy csak egynapos, de komplexitása miatt mégis rászolgálhat erre a titulusra is. Elmondta, hogy fantasztikusnak tartja, hogy ezen a napon a színháznak olyan szegmenseibe is bepillanthatunk, amibe évközben nem. Bíznak benne, hogy ez hozzájárul ahhoz, hogy a minőségi és igényes kultúrát mindenkihez eljuttassák, ezzel is növelve az év közbeni színházlátogatások számát. Most is, mint minden évben a gyerekeknek is szeretnének kedvezni, ezért számos érdekes programmal készültek a színházak, kifejezetten a legkisebbeknek és az ifjúságnak, és remélik, hogy ez segít abban, hogy értő nézőket neveljenek ki színházaink számára.

2szinhaz_1.jpg

   Mivel idén az esélyegyenlőség a hívószó, több színház audiónarrációval, akadálymentes járatokkal és jeltolmácsokkal készül. Újdonság még az is, hogy ebben az évben először a Baltazár Színház is csatlakozik, amely az első olyan színház, aki fogyatékkal élőket foglalkoztat, azt a célt kitűzve, hogy az emberek társadalmi megítélése megváltozzon velük kapcsolatban.

   A főpolgármester-helyettes asszony külön kiemelte a FÜGÉ-vel közösen megvalósult Staféta program előadását, az Orlandót (Soós Attila - Trojka Színházi Társulás: Orlando / Jurányi) is, amelynek a próbafolyamatába ezen a napon szintén beleshetünk. Büszkék arra, hogy ezzel a pályázati lehetősséggel támogatják a független szférát és a fiatal tehetségeket, alkotócsoportokat.

3szinhaz.jpg

   A Színházak éjszakája apropóján a margo.fm alkalmazás is frissül, az irodalomkedvelőknek kedvezve, és ma is színpadon lévő kortárs írók szövegéből olvasnak fel a fővárosi színházak művészei.

   Végül pedig Nemcsák Károly, az sajtótájékoztató házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, biztosítva arról mindenkit, hogy a színházak idén is igyekeznek minél színesebb és gazdagabb programot összeállítani a jobb és közelebbi közönségkapcsolatért.  Elmondta, hogy eddig is nagyon jó volt részt venni ebben, és látni a közönség szeretetét, és annak is örül, hogy a főváros ezt az első perctől kezdve támogatta.

   A sajtótájékoztató végén a budapesti színházak színészei egy szórakoztató flipperversenyzésben vettek részt, aminek a „sportkommentátora” Litkai Gergely volt, így garantálva a fergeteges hangulatot.

 

   Fotó: Walton Eszter

   Részletes program: Színházak Éjszakája hivatalos oldal

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr7511672378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása