Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Válogatás

Ódry Színpad

2016. szeptember 23. - Piros Csilla

   Kerületi ki mit tud

   Megkezdődött a színházi évad az Ódry Színpadon is, és rögtön egy új előadással rukkolt elő az immár ötödéves színészosztály, olyan közreműködővel, mint Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar frontembere. Nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint a KISZ „korszakot” színpadra vinni.

   Abból is azt a részt ragadták ki, amikor KISZ úgy döntött, hogy a beat-zenekarokat is bevonja a mozgalomba, hogy ideológiáját minél több fiatalhoz eljuttassa, és megnyerje ezáltal őket. Gazdag Gyula azonos című dokumentumfilmjét vették alapul, és azt írta színesebbé Kocsis Gergely rendezőtanár és Lőkös Ildikó dramaturg, megfűszerezve Czutor Zoli zenéjével, hamisítatlan klub-életet csempészve a padlástérre.

odry.jpg

   Az előadás erős túlzásokkal operál, percről-percre növekedő csikkhalmazzal, oda nem illő mozdulatokkal, inkább a paródia, mint a realitás felé mozdul el. Ismerős figurák, jelmezek tűnnek fel az igazán autentikus, de mégis minimál díszletben. (Kálmán Eszter)

   Megjelenik a kor tipikus anyukája – fodrász búra alatt mesélve drága kisfiáról, túlzóan bele is lendülve, szinte levegővétel nélkül.  Georgita Máté Dezső bravúrosan hozza, amit kell. Rögtön az elején belendíti a rekeszizmokat, nem kíméli a közönséget. Ugyanígy színpadra kerül az apuka is, kötelezően tetőtől-talpig piros tréningruhában, rögtön egy kis nosztalgikus sztorit előadva. Medveczky Balázs tökéletesen kiegészíti a párost. A két fontoskodó szülő, akik olyannyira „ártatlanul” folynak fiuk életébe, nem tekintve őt önálló individuumként, hogy észre sem veszik a kínos perceket, amit ezzel neki okoznak.

   Feltűnik a magabiztos, mindig mosolygó KISZ titkár, Papp Endre személyében, és olyan hitelesen adja a neki megírt szöveget, hogy bárgyú mosolyával sem feledteti egy pillanatra sem, hogy a hatalom kinek a kezében van, még ha néha háttérbe is húzódik.

   Gyöngyösi Zoltán, mint a csepeli üzem párttitkára hihetetlen nyugalommal és fantasztikus körülírással adja elő a nagy semmit, mindezt sajátos játékmóddal megfűszerezve.

   A lányok kevesebb szöveget kaptak, de Rujder Vivien patetikus szavalása egy vasalóval a kezében, majd közös duettje Baki Dániellel emlékezetes marad azt hiszem mindenki számára. Kiss Andrea és Osváth Judit a női nem két ellentétes pólusát ennél jobban be se mutathatták volna. A lágy és kissé butuska nő, aki ha kell, mosolyog, ha kell, együtt dühöng, de mindig alkalmazkodik a hatalom és a kor szelleméhez. Míg a másik kiáll magáért, vannak önálló gondolatai, de azért ő is tudja, hogy mikor kell bólogatni, vagy éppen elhallgatni.

   Ez a KISZ bizottság „nagy lendülettel” veti bele magát a válogatásba, cseppet sem zavarban hozzá nem értésük miatt, hogy egy beat zenekart toborozzanak maguknak, azzal a rejtett vagy nem is annyira rejtett szándékkal, hogy a fiatalokat is felügyeletük alá vonják. Az egyre duzzadó cigi csikk jelzi csak az idő múlását - de az nagyon -, ugyanis történni nem igazán történik semmi. Hosszasan beszélnek a semmiről, úgy téve, mintha valami lenne.

   Ez a „válogatás” valós történelmi párhuzamai ellenére mégis számos derűs, sőt nosztalgikus percet szerez az Ódry Padlására látogatóknak, és a végén garantált a dallamtapadás, Kovács Adrián és zenésztársai remek játékának köszönhetően.

 

Wizer József, a kerületi KISZ-bizottság VB tagja, a papírgyár függetlenített KISZ-titkára - BAKI DÁNIEL

Wizerné (Ilonka) - RUJDER VIVIEN

Anya (Kovácsné Marika) – Pumpaanya - GEORGITA MÁTÉ DEZSŐ

Pumpa zenekarvezető (Péter) - BLAHÓ GERGELY

Táska (a Pumpa együttes tagja) - GYÖNGYÖSI ZOLTÁN

Pumpa apa (Kovács Béla) - MEDVECZKY BALÁZS 

Galla zenekarvezető - DÉR ZSOLT

Lenon zenekarvezető - FIGECZKY BENCE

Szabó Ferenc a csepeli KISZ bizottságának titkára - PAPP ENDRE

Rigó Géza elvtárs, a csepeli üzem (ÁFOR) párttitkára - GYÖNGYÖSI ZOLTÁN

Szekeres Jánosné Zsuzsa elvtársnő KISZ-titkárhelyettes - KISS ANDREA

Novák Teréz az ÁFOR kultúrfelelőse - OSVÁTH JUDIT

Balla István elvtárs, a kerületi vb. kultúrosa, a Mosolygó Antal ifjúsági klub vezetője - GYÖNGYÖSI ZOLTÁN    

Látvány: KÁLMÁN ESZTER

Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ

Zene és Dalszövegíró: CZUTOR ZOLTÁN

Zenei vezető: KOVÁCS ADRIÁN

Rendezőasszisztens: BOCSKAI VIRÁG 

Rendezőtanár: KOCSIS GERGELY

Osztályvezető tanár: MÁTÉ GÁBOR, DÖMÖTÖR ANDRÁS

 

Kép forrása: Ódry Színpad Facebook

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr5811738431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása