Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Lady Budapest

Budapesti Operettszínház

2016. november 01. - Piros Csilla

vago_bernadett.jpg

    "Minőségre hangolva"

   Miklós Tibor és Kocsák Tibor rockoperáját 1996-ban Utazás címmel mutatták be a Ferencvárosi Nyári Játékok keretén belül a Bakáts téren. Utána még a Madách Színházba is bevitték két előadás erejéig, de az akkori vezetés túl „szomorúnak” találta egy bulvárszínház színpadára, de azért néha egy-egy színház mégis felfedezte magának. A Budapesti Operettszínházban idén, húsz évvel később, Lady Budapest címmel mutatták be, ahol a bemutató másnapján Kerényi Miklós Gábor – anno a Bakáts téren még ő rendezte meg a darabot – kifejezte abbéli reményét, hogy ez nem csak egy évfordulós előadás, hanem sikeres lesz hosszútávon is a Budapesti Operettszínház színpadán. Én biztos drukkolok nekik.

   Nem véletlenül nem írtam az elmúlt időszakban az Operettszínház előadásairól, hanem azért, mert volt egy-két darab, amit nem tudtam volna tiszta szívvel ajánlani. A Lady Budapesttől is kicsit féltem, de be kell vallanom, hogy nagyon kellemesen csalódtam. Mind a zene, mind a szöveg túllépett a musicalek megszokott világán, és a rendezést is csak dicsérni tudom. Ez az az előadás, amit biztos, hogy még megnézek. 

   Az előadást a premier utáni napon, Vágó Bernadett és Szerényi László szereposztásában láttam. Vágó Bernadett hangjában, játékában nem csalódtam, tőle megszokott módon, maximális profizmussal teljesített, viszont partnere, Szerényi László, általam legutóbb látott előadásban (Ördögölő Józsiás) nagyon nem győzött meg semmilyen téren, és már akkor megemlítettem, hogy biztos van kézenfekvőbb szerep neki. Igazam volt. Veres Pál, a forradalmár egyetemi tanár szerepe sokkal jobban állt neki, és most a hangok is mind a helyükön voltak. Egyszerűen jól működtek együtt. 

   Idén több színház is repertoárjára tűzött valamilyen '56-os előadást - gondolom ebben az erre kiírt pályázat is közrejátszik - a 60-ik évfordulóra. Ahogy a bevezetőben már említettem, a darab már megvolt, és ezt szabták át kicsit az Operettszínházra. Somogyi Szilárd rendezése feszes, izgalmas, ebbe talán az elején a viccesre szánt, ám annál hosszabbra nyúlt buszos jelenet zavar be egy kicsit.

   A darab hangulata mindvégig a drámai hangulatra épít, és az egyik legmeghatóbb, és ha lehet ilyen helyzetre mondani, akkor legszebb, amikor az egyik letartóztatott forradalmár – Horváth Dániel tolmácsolásában - csodálatos tisztasággal elénekli a Szózatot, aminek a végébe a többi főszereplő szólama is bekapcsolódik.

   A musical fő szála, két szerelmes tragikus története, az angol Lady Ashton és a forradalom felkelőinek egyik vezetője, Veres Pálnak a szerelme. Egy újságcikk után, Lady Budapestként elhíresült angol arisztokrata mindenáron szeretné kimenekíteni a szerelmét az országból, és mindent elkövet, hogy sikerüljön. Több itt ragadt külföldivel végül sikerül egy buszra felszállniuk, hogy minél hamarabb elhagyják a határt, de a szovjetek még előtte megállásra kényszerítik őket, egy hotelbe terelve az egész társaságot. Az ott tartózkodó orosz parancsnok szintén beleszeret a szép Lady Ashtonba, és egy szerelmi háromszög veszi kezdetét.

    A díszlet nem volt olyan monumentális, mint általában szokott, a jelmez pedig igyekezett korhű maradni és talán pont ettől volt hiteles az egész előadás. Gyarmathy Ágnes és Horváth Kata kiváló munkát végzett, ahogy a koreográfiáért felelős Bodor Johanna is szem előtt tartva az előadás pátoszi hangulatát fantasztikus munkát végzett a tánckarral.

   Miklós Tibor és Kocsák Tibor közös produkciója talán azért is annyira hatásos, mert a musicalektől eltérően teljesen sallangmentes. Nincs a szövegében semmilyen túlzás, nincs teletűzdelve rengeteg fölösleges dallal, csak a lényeges mondandóra törekszik.

   A Lady Budapest bebizonyította, hogy lehet igényes magyar musicaleket színpadra állítani, így nem marad más hátra, mind ott tartani és learatni a babérokat.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr1111920037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása