Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Házasságon innen, házasságon túl

Magyar Színház

2017. február 04. - Piros Csilla

hay-janos-hazassagon-innen-hazassagon-tul-original-82830.jpg   ... és ami a kettő között van

   Háy Jánosnak nemcsak a regényei, hanem a drámái is igen sikeresek az olvasók és a színházak körében egyaránt, ezért kicsit talán meglepő, hogy a Magyar Színház pont a novelláiból készített egy színpadi adaptációt. Viszont az előadás már megért pár évet, így ez azt igazolja, hogy ez is működik a színpadon.

   A Háy-t olvasók tudják, hogy a szerzőnek van egy sajátos nyelvezete, ami olyan szikáran és nyersen képes a képünkbe tolni a valóságot, hogy abban a legmélyebb emberi gyengeségeinket, esendőségünket és élethazugságainkat láthatjuk kirajzolódni könyörtelen pontossággal.

   Annak, aki csak egy kicsit is őszinte önmagával, és elolvas az írótól egy kötetet, örökre az olvasója marad, mert elsőre önmagára talál a sorokban. Viszont pont ettől a kissé egyedi nyelvezettől nehéz ezt a deszkákon hitelesen visszaadni. A Magyar Színház ezt mégis megkísérelte, és jó pár csodálatos színésznek köszönhetően ez egész jól sikerült is. Bede Fazekas Szabolcs nagyon jól hozza az alulról jövő, de már jobb módban, viszont annál rosszabb házasságban élő apát. Ő az a férfi, akinek a család és a gyerekek egy megbonthatatlan kötelék, még akkor is, ha emiatt nagyobb házba kell költözni, hogy sikeresen elkerüljék egymást. A feleség szerepében Soltész Bözsének nincs akkora játéktere, de tökéletesen kiegészíti a partnerét.

   Fillár István, mint kiégett pszichológus, aki munkáját sokkal inkább üzletszerűen végzi, mint akár hitből, akár hivatástudatból, és lassan minden emberi kiveszni látszik belőle, hasonló a harmadik barát szerepéhez, Kálid Arturéhoz, akinek szintén a család a bázis, de nem annyira, hogy évek óta fentálló szeretői viszonyát megszüntesse. Benkő Nóra, a szerető, inkább vált ki sajnálatot, mint megvetést, mert lehet, hogy köze van egy család széthullásához, de közben ő is túl nagy árat fizet ezért.

   Ahogy a barátnő, Balsai Móni megformálásában, aki inkább dugja homokba a fejét, csak hogy ne kelljen semmivel foglalkoznia. Ő az az ember, aki vallja, ha valamiről nem tud, akkor az nincs is.

   Tóth Sándor és M. Simon Andrea párosa is mindenki által ismert házaspárt mutat be, ahol még a megcsalás is megbocsátható, ha a külvilág nem tud róla, napjaink kifelé élésének legélesebb példája.

    Háy figurái nagyon ismerősek, pont ezért nem is igen ad nevet nekik, vagy ha igen, akkor is a legáltalánosabbakat. Ők a mindennapok emberei, azok, akik itt élnek mellettünk, körülöttünk, velünk, de akár mi magunk is lehetünk. Úgy tart elénk tükröt, hogy amikor észrevesszük, teljes a döbbenet, majd mindezt a szerző olyan humorral ellensúlyozza, ami segít abban, hogy a fájdalom ne legyen elviselhetetlen, de éppen eléggé kijózanító. Kegyetlenül és tűpontosan festi le az emberi jellemeket, és tárja elénk az egyes szituációkban való viselkedésünket. Ezek a novellák nem teljesen összefüggőek, mégis, Pinczés István rendezésében sikerült egy valamennyire összefüggő kerek történetté gyúrni, amely egy egész estés szórakoztatást nyújt a publikumnak, majd utána van rá pár nap, hogy mindenki feltegyen magának pár kérdést: Tényleg ennyire egyformák vagyunk? Tényleg ennyire kiszámítható minden lépésünk? Tényleg mindig ugyanaz következik? És végül tényleg mindig ugyanoda lyukadunk ki?

   A válasz talán eléggé kiábrándító, mégis érdemes beülni rá.

 

Férfi (Feri) Bede Fazekas Szabolcs

Férj (Laci) Tóth Sándor

Ügyvéd (Gábor) Kálid Artúr

Pszichológus (Jóska) Fillár István

Barát  (Gyuri) Rancsó Dezső

Nő (Kriszta) M.Simon Andrea

Feleség (Erzsi) Soltész Bözse

Másik feleség Tóth Éva

Szerető Benkő Nóra

Barátnő (Kati) Balsai Móni

Öreg néni (Marika néni) Csernus Mariann

Kutyás nő Dániel Vali

Lány Frank Ágnes

 

Dramaturg: GECSÉNYI GYÖRGYI
Dí­szlettervező: PINCZÉS ISTVÁN
Jelmeztervező: TORDAI HAJNAL
Ügyelő: BERECZKI SÁNDOR

Súgó: TÓTH LOVÁSZ MÓNIKA
Rendezőasszisztens: LÉVAI ÁGNES

Rendező: PINCZÉS ISTVÁN

Fotó forrás: Magyar Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr1312183448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása