Kulturális Cybertér

KultOnline

Évadzáró a Radnóti Színházban

2016. június 11. - Sajtóhír

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A Kováts Adél vezette RADNÓTI MIKLÓS SZÍNHÁZ először tartott évadzáró társulati ülést. Az igazgató céljai: „átütő minőség, csapatjáték és közönségközpontúság”

Budapest, 2016. június 10.

 

 

Kováts Adél 2016. június 10-én, pénteken évadzáró társulati ülést tartott a Radnóti Színházban. Az igazgató ismertette az ősszel kezdődő 2016/2017-es évad négy bemutatóját, és beszámolt a 2015/2016-os évadról. Kiemelte a színház 96,25%-os látogatottságát. A színház 214 előadását a most befejeződő évadban összesen 49.300 néző látta.

 

2015/2016 - erős alap

 

Kováts Adél szerint kiváló évadot zárt a színház. 2015 őszén a nyitódarabot, Shakespeare Lear király című drámáját, Alföldi Róbert rendezte. A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába beválogatott előadás Alföldi Róbert második rendezése volt a Radnóti Színházban. Az elmúlt évad második bemutatója Heltai naplója – Bálint András estje volt, ami Heltai Jenő 1944-es kiadatlan ostromnaplójából készült az év elején leköszönő színházigazgató önálló estjeként, Deák Krisztina rendezésében. Miroslav Krleža A Glembay ház című darabját mutatta be a színház harmadikként. Valló Péter rendezése, a vagyonos Glembay család széthullásának története, Pál András és Bálint András kiemelkedő alakításával. Az évad negyedik bemutatója – Carlo Gozzi Turandotja – Juronics Tamás első rendezése volt a Radnótiban. Kováts Adél igazgatásának első önálló bemutatója Martin McDonagh A párnaember című drámája volt Szikszai Rémusz kiváló rendezésében. Az érzékeny témákat érintő előadás életre hívása a színészek és a rendező szoros együttműködésének eredménye és a színház új művészeti koncepciójának első eleme.

 

Átütő minőség

 

Az igazgató ismertette az ősszel kezdődő 2016/2017-es évad négy bemutatóját. Vendégrendezőként ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra Bulgakov klasszikusát Vecsei Miklós átdolgozásában Iván, a rettenet címen, melynek premierje október 16-án lesz. A második premier Csató Kata rendezésében Kárpáti Péter darabja, az Ofélia árnyszínháza, melyet Michael Ende meséje alapján írt, a bemutató november 13-án lesz. Az évad harmadik bemutatója Wajdi Mouawad Futótűz című darabja Alföldi Róbert rendezésében és január 8-án tartjuk majd a premiert. Valló Péter rendezi a színház negyedik bemutatóját, Shakespeare Téli rege című darabját, melyet a színház felkérésére Szabó T. Anna fordít újra. Az utolsó produkciót Fehér Balázs Benő állítja színpadra.

 

A Radnóti Színházban minden évben kiosztják a társulat és a közönség szavazatai alapján a lezáruló évad díjait. A társulat 2015/2016-ban a legjobb színésznőnek járó díját Csomós Marinak, míg a legjobb színész kitüntetést Pál Andrásnak adta, aki egyben a közönség szavazatai alapján a legkedveltebb színész is lett. A színház nem színész dolgozóinak díját a társulat tagjai Pap Zsuzsanna művészeti titkárnak ítélték. Idén először adták át a KICSI-DÍJ-at – a színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtott színész díját Rétfalvi Tamás kapta.

 

Központban a színház és a közösség kapcsolata

 

Kováts Adél kiemelte, hogy a Ráhangoló beszélgetések és közönségtalálkozók lehetőséget teremtenek a színészek és más alkotók aktív párbeszédére a közönséggel. A közösséget kovácsoló találkozók a következő évadban is folytatódnak.

 

Az igazgató szerint a 2015. október 5-én elindított RIM – Radnóti Ifjúsági Műhely, a színház hosszútávú színházi nevelési programja beavatja az érdeklődő 14-18 éves fiatalokat a színház sajátos világába. A foglalkozásokon kiélhették kreativitásukat, fejlődött gondolkodásuk. A diákok a közös munka eredményeként „Keretek között” címmel önálló produkciót hoztak létre, melyet a színház próbatermében négyszer adtak elő.

 

Társulati változások

 

A 2016/2017-es évadban a színház társulatába érkezik László Zsolt, aki a színház két repertoárelőadásának főszerepét is játssza. A Radnóti Színház közönségének nem lesz ismeretlen Sodró Eliza és Rusznák András sem, akik a következő évadtól szintén a társulatot erősítik. Lovas Rozi a Thália Színházból érkezik a társulathoz. Távozik a színháztól Andrusko Marcella, Petrik Andrea és Rétfalvi Tamás.

 

Kováts Adél igazgató a következő szavakkal zárta a társulati ülést: „Köszönöm a társulat kitartását. Amit a következő évadokra ígérhetek: átütő minőség, csapatjáték és közönségközpontúság”.

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

a 2016/2017-es évad ÚJ BEMUTATÓI:

 

 

Bulgakov - Vecsei

Iván, a rettenet

 

Szereplők:

László Zsolt, Martin Márta, Rusznák András,

Petrik Andrea, Molnár Áron, Pál András, Schneider Zoltán,

Gazsó György, Sodró Eliza, Figeczky Bence eh.,

Gyöngyösi Zoltán eh., Olasz Renátó eh.

 

Rendező: IFJ. VIDNYÁNSZKY ATTILA

Bemutató: 2016. október 16.

 

*******************************************************************

                                                                   

OFÉLIA ÁRNYSZÍNHÁZA

Michael Ende meséje alapján írta: Kárpáti Péter

Szereplők:

MARTIN MÁRTA, SODRÓ ELIZA, GAZSÓ GYÖRGY,

FIGECZKY BENCE eh., DÉNES VIKTOR, JASKÓ BÁLINT

 

Rendező: CSATÓ KATA

Bemutató: 2016. november 13.

 

*******************************************************************

 

Wajdi Mouawad

FUTÓTŰZ

 

Szereplők:

LÁSZLÓ ZSOLT, MARTINOVICS DORINA, OLASZ RENÁTÓ eh.,

KOVÁTS ADÉL, CSOMÓS MARI, SODRÓ ELIZA, LOVAS ROZI,

PÁL ANDRÁS, SCHNEIDER ZOLTÁN, RUSZNÁK ANDRÁS,

SZÁVAI VIKTÓRIA, MARTIN MÁRTA, GAZSÓ GYÖRGY

 

Rendező: ALFÖLDI RÓBERT

Bemutató: 2017. január 8.

 

*******************************************************************

Shakespeare

TÉLI REGE

Fordítja: Szabó T. Anna

 

Rendező: VALLÓ PÉTER

Bemutató: 2017. március 5.

 

*******************************************************************

 

 

 

Rendező: FEHÉR BALÁZS BENŐ

Tervezett bemutató: 2017. április

 

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Repertoáron:

  • Tennessee Williams: Vágyvillamos

Rendező: Zsótér Sándor

  • Bergman: Jelenetek egy házasságból

Rendező: Bálint András

  • Csehov: Platonov – Apátlanul

Rendező: Alföldi Róbert

  • Dosztojevszkij: Karamazov testvérek

Rendező: Valló Péter

  • Csiky Gergely után Mohácsi testvérek: Buborékok

Rendező: Mohácsi János

  • Shakespeare: Lear király

Rendező: Alföldi Róbert

  • Heltai naplója – Bálint András estje

Rendező: Deák Krisztina

  • Krleža: A Glembay ház

Rendező: Valló Péter

  • Gozzi: Turandot

Rendező: Juronics Tamás

  • Martin McDonagh: A párnaember

Rendező: Szikszai Rémusz

 

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

A 2015/2016-os évad díjazottjai a társulat és a közönség szavazatai alapján:

 

Csomós Mari – legjobb színésznő

Pál András – legjobb színész

Pál András – közönségdíj

A színház nem színész dolgozóinak díját Pap Zsuzsanna művészeti titkár vehette át.

A KICSI-DÍJ-at – a színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtott színész díját Rétfalvi Tamás kapta.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr328799804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.