Kulturális Cybertér

KultOnline

Nézőképző lépegető

Átrium Film-Színház

2017. február 23. - Sajtóhír

   Párbeszédek a társadalmi érzékenyítés terén működő kulturális és civil szervezetek között

 

   Számos színház, művész, civil szervezet, üzletember számára fontos, hogy segítsen a nehéz körülmények között élő közösségeken, gyerekeken, hogy kitörhessenek egy reménytelennek látszó helyzetből, és jobb, tartalmasabb jövőt teremhessenek maguknak. Bizonyos szervezetek között már vannak együttműködések, ugyanakkor minél nagyobb a közös platform és minél több az eltanulható jó példa, annál jobban tudja mindenki a saját jó ügyét képviselni.

     Az ELSŐ LÉPÉS-t Magács László tette meg: 2016 novemberében az Átrium Film-Színház és a Nézőképző-program alapítójaként összehívta mindazokat, akik a művészek társadalmi felelősségvállalását már jó ideje fontosnak érzik. Színházcsinálók, képzőművészek, építészek, artisták és tanárok gyűltek össze, hogy megismerjék egymást, mielőtt útra indulnak. Közös bennük, hogy mindannyian azon dolgoznak, hogy a művészet eszközeivel miképpen építhetőek a települési közösségek.

    A MÁSODIK LÉPÉS-ben Kőszegen bővül az együtt gondolkodók csapata. Miért éppen itt? Kőszeg az élő közösségek városa, s Kőszegen talált otthonra az iASK, a konferencia társszervezője is. Az intézményben működő Hankiss Központ pedig egyik legfontosabb vállalásának tartja a művészet helyének meghatározását a XXI. században, illetve a művészeti oktatás megújítását. Így a konferencia egyik fő célja a közösségi élményen alapuló művészeti oktatás megújítása.

   Miszlivetz Ferenc, főigazgató (iASK) véleménye szerint, a fiatalok az iskolai feladatokon túl a helyi hagyományokon és kulturális örökségen alapuló összművészeti, személyes és közösségi alkotó élményen keresztül juthatnak el egy teljesebb tudás, és egy „jobb, tartalmasabb jövő” felé. Ezért is vetik fel azt a kérdést, hogyan nyithatnak az iskolák a közösségi élet szervezése felé, hogyan lehetnek a katalizátorai egy város kulturális életének?

         Villáminterjú Magács Lászlóval a Nézőképző-program gazdájával

unnamed_2.jpg

- A konferencia előadóival elkezdődött egy egyűttműködés?

Igen, már az ELSŐ LÉPÉS Konferencián elindult az együttgondolkodás, amelynek az Átrium Film-Színház adott otthont november 20-án. A konferenciára meghívott előadók legtöbbje felszólalt az irányított beszélgetés alatt - elmondták, eddig mit tapasztaltak és ezek alapján mit javasolnak a jövőre nézve. Most folytatjuk a beszélgetést, így a HARMADIK LÉPÉS már egy kidolgozott, elindítható program lesz.

 - A NézőKépző elindult egy országos körútra?

Igen, az ország több régiójára kiterjesztve szeretnénk 5 éves programokat kidolgozni. A nyugat-magyarországi régió Kőszeg központtal és az észak-magyarországi régió Mátranovák központtal lesznek az elsők, akik mintát adhatnak majd a környező települések számára.

- A NézőKépző kínálata bővül új oktatási előadásokkal?

A jelenlegi programsorozat 5 állomása: Az ókori Egyiptom és a vizuális művészete, Amerika felfedezése és filmművészet, Reformkor és színház, A XX. század és a zene, Angol nyelvű improvizációs színház.

Már tervezzük következő két állomást: a Honfoglalás és a relativitáselmélet feldolgozását az ifjúsági korosztály számára.

- Nyáron lesz NézőKépző tábor?

Igen, Budapesten és Kőszegen tervezünk táborokat 2017 nyarán. A részletes programtervezetet hamarosan olvashatják a nezokepzo.hu és az atriumfilmszinhaz.hu oldalán.

 

   Fotó: Jókúti György

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr2012286409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.