Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Spam operett

Radnóti Színház

2016. április 17. - Piros Csilla

    spamoperett1.jpgNemrég akadtam a Spam operettre, aminek már a címe is eléggé érdekes, így nem igazán tudtam, hogy mit várhatok a darabtól, hiszen a spam a modern kor hozománya, míg az operett még az internet előtti korszakban élte igazán virágkorát, szóval a kettő eléggé disszonáns egymás mellett, de kíváncsiságomat felkeltette.

   A színészeket már ismertem, így az ő kvalitásukban biztos voltam, Hajós humorát is szívesen fogyasztom, de be kell vallanom, hogy Rejtőt még nem olvastam, csak mindig készülök rá, ám ez nem tántorított el attól, hogy Rudolf Péter rendezésének bizalmat szavazzak.

   Az nyitókép kicsit puritán volt, a díszlet egyszerű, inkább futurisztikus, egy babzsák és a puszta fal, amire kivetítették a többit.

1spam.jpg

   Kováts Adél berobbant tini lányként, tanár úrnak szólítva Schneider Zoltánt, amin kicsit meghökkentem, de végül meg is nyugodtam, nem, nem diáklányt játszik, bár fiatalossága megkérdőjelezhetetlen. A történet szinte hétköznapi, és mindenki számára ismerős, akinek van internetes levelezőrendszere: Anikó, az eladólány kap egy e-mailt valamelyik harmadik világbeli országból, valamilyen Harry nevezetű, amerikai közkatonától, aki szerelmet vall neki, és pénzzel kecsegteti, igaz, előbb neki kellene kicsit befektetnie. Ezzel az ominózus levéllel keresi meg a tanár urat, aki egy lecsúszott értelmiségi, és láthatólag nem túl sok kihívás van az életében. A levelet nyilván csalásnak tartja, és véleményét nem is rejti véka alá, megpróbálja meggyőzni, hogy ez csak spam, sima levélszemét, de mivel a lány hajthatatlan, segít a fordításban, majd kisebb huzavona után a válaszolásban is, mivel ez a pénz pont jó arra, hogy napi italadagjához jusson.

spam2.jpg

   Anikó ettől sokkal romantikusabb, ő ebben igaz szerelmet lát, és az előadás innen indul be igazán. Lesz itt minden: irigy szomszéd, ártó és felkapaszkodó munkatárs, magyar rendőrség, törökök, Attila és még a híres szürkemarha spermája is szerepet kap. 

   Nem kell egy mélyenszántó lélektani drámára számítani, sőt, világmegváltó gondolatok sem repkednek, ám annál több poén, és néha még egy-egy betétdal is felhangzik. Van, amikor kicsit hiányzott egy igazán hihető sztori, de ha  ezen túllépünk, akkor egy igazán vidám estét tölthetünk el, mert számos apró humorbombát dobnak le a nézőtérre, lehet jókat nevetni, szinte megállás nélkül.

spam3.jpg

   A színészeket nem nagyon akarom kiemelni, mert ez nem az az előadás, ahol kimondottan nagyot lehet alakítani. Egyszerűen csak szórakoztatni akar, és arra tökéletesen alkalmas.

HONTI ANIKÓ, bolti eladó és heroina

KOVÁTS ADÉL

TÓTH TIBOR, muszáj-bonviván

SCHNEIDER ZOLTÁN

KECSKEMÉTI KÁROLY, táncos komikus

GAZSÓ GYÖRGY

VARGA VIVIEN, fordulatokban gazdag szubrett

SZÁVAI VIKTÓRIA

RÉBERNÉ, a megyer törzs augurja

CSOMÓS MARI

STEIN ÚR, nemzeti vagyonkezelő

PÁL ANDRÁS

BÍBORBANSZÜLETETT KOMÓCSI ÁDÁM, horka

RÉTFALVI TAMÁS

FERI, szortiment manager, intrikus 

ADORJÁNI BÁLINT

NÉNI

CSOMÓS MARI

FUTÁR a virágküldő szolgálattól

RÉTFALVI TAMÁS

ABDULLAH, bazáros

PÁL ANDRÁS

Zenészek: Dennert Árpád / Elek István, Ducsai Szabolcs / Bukovinszki Balázs,
Bujtor Balázs / Berán Gábor / Gazda Bence, Végh Balázs / Berdisz Tamás, Darvas Benedek / Dinyés Dániel


Libretto: Tasnádi István
Zene: Dinyés Dániel
Dalszöveg: Hajós András
Dramaturg: Hársing Hilda
Koreográfus: Juronics Tamás
Díszlet- és jelmeztervező: Balla Ildikó
Világítás: Baumgartner Sándor
A rendező munkatársa: Őri Rózsa
Rendező: RUDOLF PÉTER

 

Fotó: Dömölky Dániel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr588635122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása