Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Vicces lány

Nick Hornby

2016. március 11. - Piros Csilla

 vicces.gif   Nick Hornby egy kisebb szünet után új regénnyel, a Vicces lánnyal örvendeztette meg olvasóit. Sokáig főként férfiakról írt, ám egy ideje áttért a női karakterekre is, és abban is legalább olyan jó. A Vicces lány előtt volt egy-két gyengébb könyve, amit még a fanatikusai is csak egynyári könyvnek titulálták, de azt hiszem ezzel most újra visszaverekedte magát méltó helyére.

   A történet egy észak-angliai kisvárosban, Blackpoolban kezdődik, ahol főhősünk, a nagyon csinos, hosszúlábú, nagymellű és nem mellesleg okos Barbara a helyi szépségverseny győztese lesz, de ő mégsem kér belőle. Amilyen tiszavirág életű a címe, olyan gyorsan hagyjuk el mi is vele együtt Blackpoolt, és költözünk Londonba. Nem akarja az üresfejű libák életétét élni, minden vágya, hogy ő is olyan nevettető lány legyen, mint a híres amerikai példaképe, Lucille Ball komikus. A fővárosban először vidéki munkáját folytatja, eladó egy parfümériában, mígnem egy nap felfedezik, és bár van egy-két kissé hihetetlen eleme a történetnek, de ez teljesen megbocsátható, mert annyira magával ragadó a sorsa. Egy hónap alatt bekerül a BBC új vígjáték sorozatába, Sophie Straw-ként, és általa teljes képet kapunk a 60-as évek tévéműsorainak készítéséről. Minden szereplőről kapunk egy képet, megtudjuk, hogy milyen a túlterhelt, és mindig megfelelni vágyó producer, két forgatókönyvíró életébe is bepillantást nyerhetünk, de megmutatja a férfi szereplőt is, akit pont az alázat hiánya akadályoz meg abban, hogy igazi sztár legyen belőle. Nagyon hű korrajzot fest arról az Angliáról, amikor elkezdik megdönteni a tabukat, és nemcsak a társadalmi különbségek problémáját, hanem a politikai kiéleződések konfliktusait is elénk tárja.

   Részletesen pár évet mutat be a szereplők életéből, de a végén, ahogy a sorozat is kap egy lezárást immár színházi színpadon, úgy Hornby is beavat minket nagyvonalakban az elmúlt évek történéseibe is.

   Könnyen olvasható, érdekes világba kalauzol, és még ha mély lélektani elemzést nem is kapunk a regény szereplőiről, egy könnyed jellemrajzot igen, ami pontosan tükrözi a Vicces lány hangulatát.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr598465472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása