Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Somnakaj

A gypsy musical

2016. december 09. - Lőcsei Balássy Emőke

punk_sz_web4.jpg    A Nemzeti Színházban kapott otthont a Somnakaj gypsy musical, amely egy könnyed, szórakoztató koncertelőadás keretében segít eltávolodni a napi gondoktól, és mégis életszerű. A nézőnek egyszerre támad kedve táncra perdülni, sírni, énekelni, nevetni és csujogatni.

    A darab főszereplője egy roma lány, Somnakaj, aki saját történetén keresztül mutatja be a roma kultúra sokszínűségét. A cselekmény központi jelensége a szabadság iránti vágy, de találkozhatunk a hagyományos képzőművészeti motívumokkal, illetve szemtanúi lehetünk annak, hogy miként hatnak a modern kor új stílusai a tradicionális roma zenére, táncra. Az alkotók a humor és misztikum köntösébe öltöztetve tárnak a nézők elé egy valós képet a cigányságról. Céljuk a roma kultúra bemutatásán túl egy pozitív szemléletváltás csíráját elültetni a társadalomban. Egy elfogadó attitűdre serkenti a nézőket a darabban látható Somnakaj története, hiszen a sztoriban olyan jelenségek mutatkoznak meg, mint a gyász, a szerelem, a kitartás, a hagyományőrzés, a család, a gyökerek, az összetartozás, a szeretet és a hit.

   Felteszem tehát a kérdést. Mi ez, ha nem maga az élet? Függetlenül attól, hogy milyen kulturális közegből érkezünk, mindannyiunkat foglalkoztatnak ezek a kérdések. A darab kiválóan rávilágít arra a tényre, hogy a másik ember megértése leginkább a kultúrájának megismerése révén érhető el, hiszen a kultúra rámutat arra, hogy az élet fontos dolgain egyformán sírunk és nevetünk. Összegezve tehát, a darab hidakat épít ember és ember között, és gazdag érzelmi világa teljesen magával ragadó. Somnakaj záró mondatához hűen: “Mindig mindennek jó a vége, ha meg mégsem, akkor az még nem vége.” ennek a történetnek is jó a vége.

 

Szerzők
Író: Müller Péter Sziámi
Zeneszerzők: Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok


Alkotók
Hangszerelő: Kovács Antal, Szirtes Edina Mókus
Rendezőasszisztens: Libor Laura
Díszlettervező: Árvay György
Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Deffend Inci
Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa

Szereposztás
Somnakaj - Szakács Hajnalka
Gojma - Kovács Antal
Misi - Kerényi Miklós Máté (dec. 30.) / Mező Misi / Oláh Gergő
Doktornő - Falusi Mariann
Zsáró - Papadimitriu Athina
Sanyi tata - Balogh Lajos
Béla bácsi - Szakcsi Lakatos Béla
Lajoska - Kathy Horváth Lajos

Zenekar
Bede Péter – fúvós hangszerek
Csurkulya József – cimbalom
Földes Gábor – basszusgitár
Horváth József – ütőhangszerek
Kovács Ferenc – trombita
Kovács Máté – kanna, ütőhangszerek
Seres Vilmos – szaxofon
Szirtes Edina Mókus – hegedű
Vidák Róbert – gitár

Kórus
Balogh József, Dobi Matild, Farkas István, Lakatos Béla, Szilvási István, Tintér Gabriella

Tánckar
Duna Művészegyüttes táncosai
Roma tánc: 
Bobo György Rommel, Barka Dávid, Miklósi Zsolt, Bencze Balázs, Veres Tamás, Máté Móric, Kele Kristóf, Kósa Ruben, Kiss Norbert, Fekete Bence

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr2412034617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása