Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

József és testvérei

Örkény Színház

2017. január 22. - Piros Csilla

     jozsef_plakat_nezokep-1_jo.jpgJanuár 14-én egy kis betekintést kaphattunk az Örkény Színház február 4-én bemutatásra kerülő Thomas Mann regényéből színpadra adaptált József és testvérei c. darabból. A négy részes kötet óriási terjedelmének színpadi változatát Gáspár Ildikónak köszönhetjük, aki egyben a rendező, Ascher Tamás munkatársa is ebben a gigászi vállalkozásban.

    A regény hosszúságából adódóan bármennyire is próbálták minimalizálni, az eddigiek szerint 4,5-5 óra hosszúságú produkciót állítottak színpadra, de az is elhangzott, hogy a bemutatóig próbálnak belőle faragni. Emiatt viszont nem meglepő, hogy a szokásos 7 óra helyett 6-kor lesznek az előadások.

    Az ötlet villámcsapásszerűen pattant ki Gáspár Ildikóból, és azonnal fel is hívta Mácsai Pált, akinek elsőre tetszett az ötlet, és örült, hogy részt vehetnek a megvalósításában.

A másik kuriózum az, hogy szinte a teljes társulat részt vesz a három felvonásos darabban, amelyet élőzenekar fog végig kísérni, és a díszlet sem szokásos naturális, hanem inkább absztrakt, csak jelzésszerű, ahogy sok más is.

Az előadás komolysága mellett rengeteg játékosságot és (ironikus) humort csempésztek bele, ezt az ötven perces ízelítőből is megtudhattuk, ahol többször volt kacajtól hangos a nézőtér.

József története mindenkinek ismerős, és született már belőle egy-két színdarab és film is, de Thomas Mann regénye teljesen más szögből ad képet róla és családjáról. Az első rész a regény két kötetét dolgozza fel, míg a harmadik a második felvonásban kerül színpadra és a negyedik értelemszerűen az utolsóban valósul meg.

Thomas Mann regénye nagyon összetett, számos kérdést jár körül, amit mi is nap mint nap felteszünk magunknak, vagy éppen hetekig, hónapokig vagy akár egy életen keresztül filozofálgatunk rajta. Ez az a könyv, aminek az olvasására meg kell érni. Az ismert József történetén keresztül foglalkozik a létkérdéssel, az istenhittel, a szeretettel, a gyűlölettel vagy éppen a generációk közötti viszonyokkal, és még sorolhatnám. Nem lesz egyszerű színpadra vinni, de Ascher Tamás és Gáspár Ildikó neve már garancia arra, hogy itt valami olyan fog születni, amiről még sokat fogunk hallani.

Az első részt látva teljes szívből ajánlom minden színházba járónak, és annak is, aki még csak most kezdené, ez egy jó alap ahhoz, hogy kilépve a hétköznapokból, akár szórakozva, de tanuljunk.

Thomas Mann: József és testvérei

rendező: Ascher Tamás, Gáspár Ildikó
a szerző regényéből a színpadi adaptációt készítette: Gáspár Ildikó

fordította: Sárközi György, Káldor György

Játsszák: Csuja Imre, Dóra Béla, Epres Attila, Ficza István, Gálffi László, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Kerekes Éva, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Vajda Milán, Znamenák István, Zsigmond Emőke

Díszlet: Izsák Lili
Jelmez: Szlávik Júlia
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Zene: Kákonyi Árpád
Súgó: Kanizsay Zita
Ügyelő: Sós Eszter

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr6112144609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása