Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Shakespeare Estély

Magyar Állami Operaház

2016. február 11. - Lőcsei Balássy Emőke

 

shakespeare-estely.jpg        Az operát kedvelők által leginkább várt esemény, legalábbis Budapesten biztosan, a Shakespeare Estély. A szervezők szakítva a hagyományokkal az idei év tematikus bálját estéllyé alakították át, így 1214 vendég láthatta színháztermi kényelemben, élőben az est sztárvendégét, Placido Domingót.

 

   A főműsor az első bálozók táncával indult, mely mindamellett, hogy szemet gyönyörködtető látvány, a mozgásukban korlátozott fiatalok kerekes székes keringője révén egyben megható is volt. Ez a mozzanat kiválóan leképezte a bál tematikáját, hiszen az esemény a reneszánsz, az újjászületés korszakát hivatott megjeleníteni.

 

   A repertoár Shakespeare híres darabjai mellett Giordano, Erkel és Kylián-Mozart műveibe is betekintést adott a nézőknek. Dráma, tragédia, szerelem, komédia, vidámság szinte kéz a kézben bukkantak fel a színpadon. Főként a zene hangján keltek életre, de olykor táncra perdülve, mozgások formájában mutatták meg magukat. A közönség vastapssal ünnepelte az operaénekeseket, a balett-táncosokat, az énekkart, a zenekart és a sztárvendéget. Placido Domingo, az opera királya nem okozott csalódást a jelenlevőknek, újból tanúbizonyságot tett sokoldalúságáról. Egyszerre láttatta magát operaénekesként, Velazquez Besame mucho dalával is megörvendeztette a nagyérdeműt, és karmesteri tehetségét is megvillantotta.

 

   A színvonalas előadást egy jótékonysági árverés követte, a bevételt az Operaház az Országos Mentőszolgálatnak adományozta. A licitálók bőkezűsége és a tény, hogy minden árverésre bocsátott tárgy elkelt, az előadás sikerességét támasztják alá. Röviden annyit mondhatok, hogy egy újabb varázslatos tapasztalattal lettem gazdagabb, de ez nem méltó annak kifejezésére, ami akkor átjárta a lelkemet. Vannak helyzetek, érzések, melyeket bármennyire is szeretnénk szavakba önteni, nem lehet, azért nem, mert azzal csak részigazságot tudunk közvetíteni.

 

   Azt gondolom, most is ez áll fenn, éppen ezért csak azt javasolhatom, hogy aki szeretné megtapasztalni ezt a csodát, mindenképp nézze meg 2016 február 11-én 22 óra 10 perckor a Shakespeare Estély teljes műsoráról készült felvételt a Duna Televízión.

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr698381576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása