Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

A Nyilas Mihály-affér

Ódry Színpad

2016. április 13. - Piros Csilla

  10623472_10153789837725141_1975309401176771368_o.jpg Gyerekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt, és másokkal ellentétben én nem találtam unalmasnak, így Móricz Zsigmond realista regényeit mindig szívesen veszem elő, még ha sok vidámságra nem is számíthatok. A negyedéves színművészetis osztály, a történet egészét megtartva, de azért mégis leporolva, frissességgel felturbózva, és aktualitással meghintve, Máté Gábor rendezésében egy igazán jó kis affért vitt színre.

    Nyilas Mihály szerepében Figeczky Bence fantasztikusan megtalálta magát, az okos, de csendes, inkább figyelő, mint résztvevő diák igazi együttérzést vált ki a nézőből. Miközben a regény baljós hangulata végig megmaradt, azért mégis igyekeztek ezt feloldani pár igazán vicces és vidám jelenettel. Olasz Renátó több szerepben is feltűnik, ahogy a többiek is, de talán a legemlékezetesebb a magától elszálló, mindig izgága, és minden csínyben résztvevő Böszörményi karaktere, de a bunkó tornatanár szerepében is igazán ott van. Senkit sem kell egyébként félteni, amikor egy fékeveszett tomboló osztály megjelenítéséről van szó. Olyan hihetetlen energia van bennük, hogy lassan megfogalmazódott bennem az a kérdés, hogy vajon később ez hol lankad el?

   Misi próbál helyt állni, szeretne a felnőttek világába kerülni, abban a naiv hitben, hogy ott mindenki őszinte és igaz. Elég hamar rá kell jönnie, hogy ez élet nem ennyire egyszerű. Ezt a fájdalmas ráébredést kell végig követnünk, Háy János (azonos című drámája) és Móricz Zsigmond (regénye, levelezései) szövegét felhasználva, Lőkös Ildikó dramaturg új átírásán keresztül.

   Az előadást néha megtörik videókkal, ahol az egykori diákok mai fejjel nyilatkoznak, vagy éppen emlékeznek vissza a Nyilas Mihály afférra, ezzel is közelebb hozva hozzánk a történetet.

   A Nyilas Mihály-affér megint egy olyan darab, ahol szinte mindenki megmutathatja egy kicsit magát, és azt, hogy éppen hol tart.  Rujder Vivien átváltozó képessége fantasztikus, pedig túl sok külső segítséget nem kap (ezalatt arra gondolok, hogy nemigen maszkírozzák el magukat), mégis egy percig sincs az az érzésem, hogy ő ugyanaz a nő (Orczyné szerepében), aki nemrég még Bellaként társalgott Misivel. Kiss Andrea is több felállásban lép színpadra, hol éppen a Droghy Sanyika betegesen aggódó és elfogult nővéreként, hol pedig Török János kissé „feledékeny” anyukájaként. Az osztály harmadik diáklánya, Osváth Judith szintén remekül helyt áll vidéki takarítónőként, ahogy a kissé gyenge idegállapotú Doroghyné szerepében is.

    A fiúk is egytől-egyig meggyőzőek, kisebb-nagyobb szerepükben. Baki Dániel a higgadt, és szinte mindig visszafogott Pósalaky úrként nyújt emlékezeteset. Georgita Máté Dezső Török Jánosként, a nemtörődöm rosszfiú figuráját ülteti el bennünk, ahogy Bodoky Márk gazdag és mindenkit megvető ficsúrját is megjegyezzük. Gyöngyösi Zoltán gondnokként és korrepetálásra szoruló diákként nem kap túl sok megmutatkozási lehetőséget, pedig nagyon jókat tud alakítani (és most jutott eszembe, hogy őt kifelejtettem a Liliomfiból, pedig ott igazán sok élvezetes percet szerzett).

   Medveczky Balázs osztályfőnökének higgadtsága teljes kontrasztban állt a megzabolázhatatlan gyerekhadsereggel, de pont ezért volt jó és meggyőző.

   Ember Márk szintén nem kapott nagy szerepet, vagy legalábbis nem túl izgalmasat, de a zsidó fiú sztereotípiájaként okozott pár derűs pillanatot.

   Dér Zsolt igazgatóként kitűnő választás volt, nyugodt, mégis tekintélyt sugalló alakja valósághűen reflektált az elmúlt hetek tanársztrájkjára, amivel rögtön visszahozott minket a mába.  

   Blahó Gergelynek szintén kisebb lehetősége volt a megmutatkozásra, ahogy Papp Endrének is, talán a végén, mint Misi védelmezője villant ki jobban a háttérből, de mind a főbb-, mind a mellékszereplők jól működtek a színpadon és egymással is.

    Az előadás, bár kicsit hosszú volt, és néhol úgy éreztem, hogy kicsit belassult az amúgy temperamentumos darab, de mégis úgy maradt meg bennem, hogy akár még egyszer szívesen megnézném, és szívből ajánlom minden fiatalnak. (és nemcsak nekik)

 

Láng Tamás / Pósalaky úr / id. Orczy

Baki Dániel

Gimesi / Török bácsi / Rendőrtiszt

Blahó Gergely

Orczy / Báthori

Bodoky Márk

Andrási / Igazgató / Apa

Dér Zsolt

Tannenbaum / Valkay

Ember Márk

Nyilas Mihály

Figeczky Bence

Csicsó / Török János

Georgita Máté Dezső

Doroghy / Gondnok

Gyöngyösi Zoltán

Viola / Török néni / Trafikosnő

Kiss Andrea

Tök Marci / Gyéres

Medveczky Balázs

Böszörményi / Szücs Istók

Olasz Renátó

Ilona / Doroghyné / Takarítónő

Osváth Judit

Nagy úr / Sarkadi

Papp Endre

Bella / Orczyné / Mama

Rujder Vivien

Asszisztens: BOCSKAI VIRÁG
Látvány: KÁLMÁN ESZTER
Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ
Rendezőtanár: MÁTÉ GÁBOR
Osztályvezető tanár: MÁTÉ GÁBOR, DÖMÖTÖR ANDRÁS

Fotó: Ódry Színpad Facebook oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr988599766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása