Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Ajánló - TRAFÓ

Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk

2016. március 18. - Piros Csilla

Kelemen Kristóf: Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk

A III. TITÁNium Színházi Szemle Trafó-díjas előadása
2016.03.19. 20.00 óra
2016.03.20-21. 18.00 óra

PREMIER!

Konkrétan, példákat felmutatva fogalmaz meg Kelemen Kristóf előadása olyan kérdéseket, amelyekről csak általánosságokat szoktunk hallani: a pályakezdő színészek nehézségeiről. A személyes történetek és eredeti dokumentumok alapján készült előadásban legalább annyira beszélnek egy generációról, múltról és jövőképről, mint önmagukról. A produkció abból a legendás 1969-es színészvizsgából indul ki, amikor az akkori tanszékvezető, Ádám Ottó produkció közben feldúltan távozott a nézőtérről.

clip_image002.jpg

„Ami történt, furcsa, előre át nem gondolt forradalom lett. Valami, amire nem számítottak.” (Kelemen Kristóf, kapcsolj.be)

Békés András rendezte ’69-ben azt a színészvizsgát, ami Peter Handke Közönséggyalázás című színpadi szövegéből készült. A mű mindössze annyiból áll, hogy a színészek civil minőségben felmennek a színpadra és szidalmazzák a nézőket, megszólalásaikkal pedig megkérdőjelezik a polgári színjátszás alapvetéseit.

…a makacs, konzekvens konzervativizmus sármosabbnak bizonyult az újító szellemnél. Ebben az ellentmondásban benne volt az egész zavart, tétova viszony a modern színházhoz. Jó szándékú, sőt bátor formakeresés, de gyáva darabelemzés, a színpad és a nézőtér közt létrejöhető helyzet vétkes félreértése és teljes inkompetencia atekintetben, miről is kéne szólnia egy ilyen színházi akciónak itt, Magyarországon.” (Ascher Tamás)

Az eset botrányba fulladt, a nézőtérről távozó tanszékvezető súlyos pályakezdési nehézségek elé állította a szereplőket. Nem kis tétje volt az előadásnak, hiszen vizsgaelőadásról volt szó, a nézőtéren pedig hatalmi pozícióban levő emberek ültek.

„És igen, ott ült maga a párttitkárnő is (mint minden vizsgán). Ennek a társaságnak beszólni a színpadról nyilván nem volt könnyű. A levegőben kínosság, kényszeredettség áradt szét. A szövegek részvétlenségbe hulltak, visszhangtalanul… Így morzsolódtak a percek.” (Ascher Tamás)

A darab készítőit elsősorban az eset mögött meghúzódó emberi történetek érdekelték. Ezért készítettek a ’69-es előadás résztvevőivel interjúkat, ezekből a beszélgetésekből kiindulva hozták létre a produkciót. Az akkori színészosztályban olyanok vágtak neki a pályának, mint Vogt Károly, Maros Gábor vagy Cserhalmi György, a nézőtéren pedig ott ült többek közt Marton László, Kerényi Imre és Szirtes Tamás.

De az előadás nem szellemidézés: saját, személyes történetüket és meglátásaikat is beleszőtték az alkotók a produkcióba, így valóban magukról beszélnek. És mindenki másról is, aki hasonló érvényesülési nehézségekkel néz szembe.

„A mi esetünkben szűken értelmezve a pályakezdő színészek helyzetéről beszélünk, de valójában az egész fiatal generációról adunk látleletet, és azon keresztül a társadalomról is, amelyben ezek az emberek élnek.” (Kelemen Kristóf, kapcsolj.be)

 

Az előadás résztvevői mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi vagy nemrég végzett hallgatói. Pályakezdők.

Szereplők: Eke Angéla, Horváth Alexandra, Horváth Márk, Rétfalvi Tamás, Tarr Judit

Látvány: Pázmány Virág

Dramaturg: Nagy Orsolya

Rendezőasszisztens: Totobé Anita

Rendező: Kelemen Kristóf

Külön köszönet:

Ascher Tamás, Békés Itala, Bodolay Géza, Farkas Zsuzsa, Hámori Ildikó, Jákfalvi Magdolna, Karinthy Márton, Kornis Mihály, Lengyel György, Maros Gábor, Nánay István, Székhelyi József, Várday Zoltán, Zsámbéki Gábor, Zsolnai Júlia

 

Interjú a rendezővel

http://www.potszekfoglalo.hu/2016/03/14/bizonyos-dolgokat-szova-kell-tenni/

http://librarius.hu/2016/03/15/interju-kelemen-kristof-rendezovel/

http://kapcsolj.be/post/140798145536/nyilvanossag-ele-kelemen-kristof

 

Írások a ’69-es esettel kapcsolatban

Fenyő Ervin Ádám Ottóról

http://szinhaz.net/pdf/2006_01.pdf

Jeles András írása Fenyő Ervinnek

http://szinhaz.net/pdf/2006_03.pdf

Interjú Jeles Andrással

http://www.c3.hu/scripta/beszelo/97/07/17.htm

Ascher Tamás írásai

http://www.szfe.hu/uploads/dokumentumtar/szikepart7.pdf

http://www.szinhaz.hu/multidezo/54980-dramai-esemenyek-a-foiskolan-ascher-tamas-irt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr878492402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása