Kulturális Cybertér

KultOnline

KultOnline

Budavári Palotakoncert

Budapesti Operettszínház sajtótájékoztató

2016. július 11. - Piros Csilla

fm_da.jpg    Várvédő gála

   A sajtótájékoztatót a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György nyitotta meg, aki kifejezte örömét afelett, hogy az esemény házigazdája lehet, majd köszöntötte a Budavári Palotakoncert rendezőjét és a színház művészeti vezetőjét, Kerényi Miklós Gábort, és a két producert, Nacsa Olivért, és Dr. Vadász Dánielt. Végül külön kiemelte a gálaműsor fellépőit: Makláry Laszló főzeneigazgatót, Fischl Mónikát, Vadász Zsoltot, Lukács Anitát, Dolhai Attilát, Oszvald Marikát, Peller Károlyt, Szendy Szilvit, Kocsis Dénest, és azokat is, akik most nem tudtak itt lenni, de természetesen a gálán már jelen lesznek, Boncsér Gergelyt, Bordás Barbarát, Frankó Tündét, Laki Pétert, és Peller Annát.

   Kicsit késve, de a műsorvezető, Szulák Andrea is megérkezett, így kezdetét vette az idei gálaműsor ismertetője, ahol elsőként Vadász Dániel mondott pár szót. Elmondta, hogy ez már a negyedik alkalom, hogy megrendezésre került a gála, és amely túlnőtte az Oroszlános Udvar kereteit, népszerűsége pedig megalapozta az operett sikerét Magyarországon és a határon túl is. Örül, hogy ma már ez egy teljesen korszerű és trendi műfaj, és büszke rá, hogy ehhez a palotakoncert is hozzátett. Az idei év azért is kicsit más, mert elkezdődik a vár felújítása, de egyedüli programként ez az esemény mégis maradhatott. A művész úr szerint ez nem lesz teljesen izgalommentes, de pompájából és színvonalából semmit sem fog veszíteni, sőt, még káprázatosabb lesz, mint eddig.

kep10.jpg

   Producertársa, Nacsa Olivér külön köszönetét fejezte ki a várgondnokságnak, hogy a gálaműsor mégis folytatódhat, és nemcsak az operett ünneplésének, hanem a zenésszínház ünnepének is tartja.

   Kerényi Miklós Gábor megköszönte Vadász Dánielnek és Nacsa Olivérnek ezt a fantasztikus ötletet, a munkát, amit belefektettek, és hogy a magyar operett így szárnyra kapott,kikerült a régimódi címkéből és abszolút mai műfaj lett, mind Magyarországon, mind külföldön, és ez a televíziós közvetítésnek is nagyban köszönhető.

   Az idei palotakoncert ötletcíme Várvédő gála, ami igazán aktuális, hiszen átalakítják, újjáépítik, és a színház érte és mellette van.

   Emiatt rengeteg katonás, huszáros operettet visznek idén színpadra, mert az igaz, hogy ez egy rendkívül békés, szerelmes műfaj, de ha kell, akkor ott áll a gáton.

   Idén új szerzők is bekerülnek, mint például Offenbach vagy Stolz, Magyarországon kevésbé ismertek, de hihetetlenül ütős dalaikkal. 

kep5.jpg

   Mint minden évben, most is 6 részből fog állni, és Szulák Andrea fogja vezetni immár másodjára. Az első blokkban kifejezetten katonás számok, a másodikban főként a palota bentlakói zengnek áriát arról, hogy milyen csodálatos is itt élni, harmadik egy Offenbach blokk lesz, negyedikként egy amerikai anziksz lesz, ahol A chicágói hercegnőt szeretnének promotálni, az ötödik blokk érdekessége, hogy egy olasz vendége lesz, aki egy igazi Habsburg herceg, befejezésül pedig egy magyaros blokk kap helyet. Az előadásban először külön jelmezek is készülnek, és fantasztikus koreográfiák, amiket az új balett igazgató, Bodor Johanna álmodott a színpadra.

kep3.jpg

   A színművészek közül először Kocsis Dénest kérték fel, hogy mondjon pár szót, ami a gáláról eszébe jut, és ő rögtön egy szókapcsolattal állt elő: nem gondolta volna. Nem gondolta volna, hogy egyszer itt lesz, és hogy ebben a műfajban is kipróbálhatja magát. Szendy Szilvi viccesen ehhez annyit tett hozzá, hogy ők sem.

   Oszvald Marika Kossuth-díjas színésznő is csodálatos műfajnak nevezte az operettet, és csodálatosnak tartja, hogy a közönség is osztozik az örömükben.  Szendy Szilvi idén egy különleges számmal lép fel, végre férfiruhában szerepelhet.

   Makláry László elmondta, hogy Lehár, Kálmán és Strauss mellett felsorakoznak más szerzők is, és ez a tágítás picit közönségnevelő jelleggel történik.

2kep.jpg

   Fischl Móni egy Dostal számot fog énekelni, amelyet most fordítottak le először magyar nyelvre, emellett a művésznő kifejezte, hogy büszkeséget érez a gála kapcsán, amelynek a férje az egyik ötletgazdája, és amiatt is, hogy ezáltal végre a kellő nívóján és értékén becsülik azt.

   Vadász Zsoltban a varázslatos melódiák, varázslatos meglepetések szókombináció merült fel, és örül, hogy végre kicsit más bőrbe bújik, és a hősszerelmes helyett idén „kemény csávó” lesz.

1kkep.jpg

   Felesége Lukács Anita Kocsis Dénes gondolatait folytatta, és boldogságát fejezte ki amiatt, hogy minden nyáron itt volt és énekelhetett. Idén nagy kedvencét fogja énekelni, a Lucy és a Tom duettet, a Leányvásárból.

   Dolhai Attila első gondolata, amikor ez felmerül, az az, hogy ez egy fantasztikus ötlet, és ennek szívesen áll a szolgálatába, és reméli, hogy ezt a fantasztikus estét nemcsak itt a várban, hanem a tévé előtt ülök is nagyon élvezni fogják.kep6.jpg

   Szulák Andrea zárta a sajtótájékoztatót, és arra is választ adott, hogy miért is ragaszkodik annyira az anyaszínházához. Azért, mert szereti, hogy rengeteg kísérlet folyik, és hogy mindenki gyakran kap olyan feladatokat, amelyek nem szokványosak, vagy amiért ki kell lépni a szerepkörükből, és ez sok izgalmas pillanatot okoz. Úgy érzi ez jó példa az elkövetkező generációnak is, és mindezért köszönet jár a Budapesti Operettszínháznak.

   Augusztus 5-én és 6-án mindenkit szeretettel várnak a Budavári Palotakoncertre, augusztus 20-án pedig a tévés közvetítés megnézésére.

 

 Fotó: Piros Csilla

A bejegyzés trackback címe:

https://kultonline.blog.hu/api/trackback/id/tr678869706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása